Hästar är som luft, utan dem kan man inte leva

Argumenterande tal

Definitionen av sport anser jag är idrotter där man kan tävla i och det kan både vara sporter som utövas individuellt så väl som i lag. Ordet sport sades förr i tiden var när man tävlade fysiskt i någon aktivitet men på senare tid så klassas bland annat frågesport och schack även som sport, där krävs det ju ingen direkt fysisk insats. På Svenska Ridsportförbundet sida har dem fört statistik och visar att Sverige har 150 000 medlemmar i Svenska Ridsportförbundet och är topp 5 bland de mest populära publiksport det vill säga att det är många som är intresserade att kolla även fast det kanske inte har lika mycket sändningstid på tv:n som andra sporter. Jag kan fortsätta med en massa statistik men det blir lätt tråkigt att lyssna på, jag kan väl bara säga så här istället. Att ridsporten är, efter fotboll den näst största ungdomssporten i Sverige säger väl något och det heter ju ridsport utav en anledning, ridning är en sport!

 

Det är både en individuell och en lag sport, ridning är något som passar alla, oavsett kön, ålder för inom ridsporten så tävlar män och kvinnor, gamla som unga på lika villkor (bortsett från voltige där tävlar kvinnor för sig och män för sig). Däremot indelas ponnys in kategorier mellan a-d, beroende på hur hög manke de har, (a står för minsta och d för största), över 148 cm klassas de som storhäst. Att det är en sport som passar alla är också delvis för att det finns omkring 25 stycken olika grenar men vissa är större än andra. Man kan antingen tävla i hoppning och dressyr det är bara två exempel utav dem alla.  I hoppning så vinner den med minst antal fel och om flera ekipage har lika många fel, är tiden avgörande. Medan i dressyren får man poäng mellan 1-10 beroende på hur fint man rider olika moment/rörelser.

 

Det är tre grenar som finns med i OS,  dressyr, hoppning och fälttävlan och det borde väl vara ett bevis att det kvalificeras som en sport.


Det finns massvis av människor som har en uppfattning och antyder att ridning inte är någon sport “Det är ju hästen som gör jobbet!” har man hört miljontals gånger så ena örat har exploderat och ja det är sant, hästen arbetar men den gör inte jobbet gratis utan ryttaren måste göra sitt jobb så gör hästen sitt därefter. Vi sitter ju faktiskt på ett flockdjur som väger omkring 600 kg och det krävs kommunikation mellan häst och ryttare, man ska vara ett tillsammans. Om inte ridsport bör tolkas som en sport, då kan jag inte heller anse att bilkörning “Formel 1” är en sport. De sitter ju i så fall bara i bilen, de dem gör är att trycka på gasen, bromsen och vrida på ratten, alltså är det ju bilen som gör jobbet. Det är ungefär samma sak och då kan vi alltså säga att hästen är ryttarens Formel 1-bil men hästen måste också tränas för att kunna prestera i tävlingar. I ridsporten krävs det att både hästen och ryttaren är tränad för att klara av den allra högsta nivån eller för att kunna prestera på den nivån de är på. Ett mycket bra citat jag fick höra av hoppryttaren Jens Fredricson var “Skyll aldrig på hästen, dess prestation är reslutatet av ditt arbete”. Det är alltså en känd svensk hoppryttare som menar att jobbet som hästen gör,  kommer i grunden från ryttaren, vi har ett ansvar över hästens felsteg. 

 

När du rider tränar du nästintill hela kroppen precis som du gör i andra sporter, vissa musklergrupper mer än andra. Du behöver och stärker framförallt din balans, styrka och koordination men det krävs att man som person har tålamod och en vilja av stål för att allt går inte som på räls. Får man en skada i fotbollen och inte kan spela nästa match så är det likdant men här är det både häst och ryttare som måste vara skadefria. Man behöver träna för att bli en bra ryttare, träning ger färdighet och som Ingemar Stenmark sa “Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.  Jag tror att många saknar kunskap och att det är anledningen till deras uppfattning utav ridsport.


Vad är en sport för dig?, utifrån eran definition av sport, så tror jag nog ändå att ridning skulle klassas som en, de uppfyller “kraven” om ni har sådana så att säga. Jag vill nu avsluta mitt tal med en uppmaning åt er alla som tror att vi bara sitter där uppe och åker med. Åk och prova innan ni yttrar e så kan vi ta en diskussion efteråt för att se hur din uppfattning ser ut, har den förändrats eller är den densamma. Glöm inte ridning är en sport!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0