Gårdagen i detalj...

Det blev ett kort inlägg, en typ av en sammanfattning vad som fredag erbjöd. 
 
Boda boo
Under höstlovet så har ju boda borg en halloween vecka så kallad som Boda boo, första gågen jag var där på halloween. Vi var där ifrån det öppnade vid 10 och körde bana efter bana nästan, hade velat hunnit med fler men tiden räckte inte till. Det var ju ett x antal som jag inte kände igen men har bara varit där en gång tidigare och då gick jag i fyran kanske, så det var ju ett tag sen. Jag tyckte iallafall som sagt att det var jättekul, det var som väntat och hann med 14 banor totalt på typ 5 timmar eller något och jag hoppas det är bra. Det var ju iallfall kul och det var ju tanken men klart man vill vara bäst, superbanan skulle jag däremot ha velat klurat ut. Åkte hem med My och var en stund hos henne innan vi åkte upp till stallet. 
 
Halloween övernattning
Det började med lite lek för barnen och vid halv tio på kvällen så hade vi fixat dit några skrämmare till vår spökrunda. Vi gick igenom skogen och nystallet bland annat, det blev en succe. Barnen har nog aldrig varit sådär rädda men det betyder bara att vi lyckades ännu bättre iår. Kanske var det pga att det här var väl planerar, stor eloge till skrämmarna men lite tråkigt att man inte fick va med själv och skrämma. Barnen blev så rädda att de sprang iväg från mig, åt fel håll men det var bara att hejda dem, vi tog oss igenom den mer eller mindre. Efter spökrundan så fick det varva ner och senare mot kvällen efter kvällsfikat så var det dags för gula gången. Många som blev riktigt rädda här också att det gick tillbaka ett flertal gånger. Det börjar bli senare och vi hade två till som kom dit och hjälpte till att skrämma dem, sedan blev det fler spökhistorier och maffia innan de blev läggdags.

trött men ändå pigg?

Man blir ju ganska trött efter en övernattning på stallet, det blir lite sömn och mycket skrik, det summerar ganska bra vår halloweenövernattning. Det är ju årets bästa grej på stallet som vi i U-sek anordnar, iår var det nog det läskigaste året, både spökrundan och gulagången var läskigare än vanligt. Öronen behöver mer än en vilodag efter allt skrik. Samtidigt blev man pigg efter man jobbat, så nu är man nyduschad och det är dags att käka middag.
 

kort om fredagen...

Det har varit fullt upp hela fredagen, vaknade vid åtta tiden och packade det sista inför övernattningen och sedan vid 9 kom min skjuts som jag skulle åka med mot bodaborg. Vi kom dit runt tio tiden när de öppnade och vi började med banorna i källaren, första banan vi klara var melody och vi körde på ända fram till klockan var halv fyra ungefär, då började hemresan. Det var enlig mig en väldigt rolig dag och hade lätt stannat tills det stängdes om jag hade kunnat men så var inte fallet eftersom vi skulle ha övernattning på stallet mot kvällen. Övernattning med omkring 22 barn och en lyckad övernattning om jag får säga så. Detta blev bara ett kort om dagen men kommer väl lite mer utförligt imorgon eller när jag kommer hem ifrån stallet på lördagen om ni så vill.

första, första, första...

Lagos allra första start här, Lagos första felfria runda, Lagos första rostett...

DAGENS PLANER...

Nu sitter man i bilen påväg mot bodaborg med ett gäng från skolan och där får vi ju se hur länge vi orkar vara men sen blir det raka vägen till stallet. Hinner man rida en häst så gör man det annars blir det övernattning. Allt är packat och klart så det är bara att dyka upp så är allt klappat och klart.

torsdagen den 29 oktober...

Gårdagen gick fort, ett bevis på att de behövs fler timmar på ett dygn för man hinner inte med sig. Jag skulle kunna beskriva gåraden med ett ord och det skulle vara STALL. Det är väl självklart för det är det ända jag gjort varje dag nu när det varit lov och så kommer det fortsätta, fast kanske bortsett från söndag, då tror jag att jag blir stall och hästledig. Man ska ju ha lite tur att man har några hästar som ska ridas också. Det har ju varit minst en om dagen och det räcker ju det också. 
Igår var det ju torsdag, då åkte vi upp till stallet och mockade och fixade allt åt Boye innan Madicken skulle jobba och medan hon jobba så red jag. Först ut var Suzuki och han är ju under igångsättning och idag var han faktiskt bättre än förra dagen jag red honom (onsdag). Jag fick igenom honom så han var mjuk i båda sidorna, vänstersidan är ju lite av en ständig kamp hoshonom men jag tycker att han blev mycket bra under ridpasset. Vilket kändes kul för att jag har inte ridit honom så jätte mycket och det är kul när man känner en förändring.
 
Andra hästen var ju ingen mindre än Kupido, den bästa utav de bästaste. Med Kupido började jag rida serpentinbågar på ena sidan och andra långsidan red jag skänkelvikning, en liten fortsättning av onsdagens dressyrpass där vi också jobbade lite skänkelvikning. Sedan tog jag bort serpentinbågarna och tog galopp på långsidan. En fin Kupido och en mycket nöjd ryttare, han kan bara han slappnar av och inte tänker för mycket.
Sedan fick jag tid över så jag kunde kolla på lite hoppträning, syrran skulle ju vara med i sista gruppen så man blev ju kvar hela kvällen. När man kom hem så var det bara att hoppa in i duschen, börja packa och sen slog man sig ner vid tv:n och kollade på bonde söker fru, glamour två avsnitt som jag missat och käkade en sen middag. Nu sitter jag här framför datorn och har fortfarande inte packat klart till morgondagen, det kommer bli häktigt känns det som men man får ta det som det kommer. 
 

Två hästar, en brun och en fux...

Då ligger man hemma i soffan och kollar på lite tv. Det har nyss varit PH och nu ska jag kolla bachelor. 
Stallet idag då, när jag kom dit red jag Suzuki och han var fin men han står lite emot i vänstervarv. Eller snarare när man vill böja honom åt vänster, gränsen man får ställa är väldigt liten. Sedan innan nästa häst hann jag delvis mocka och fixa vatten. Det blev ett dressyrpass med Kupido och vi jobbade skänkelvikning och även lite öppna. I början frågade Pia hur hästarna kändes och vad vi ville jobba med. Just då ville jag få Kupido mer avslappnad som han var när jag red igång honom, plus att jag ville få honom mer lösgörande och följsam. Han blev riktigt fin under ridpasset och kan väl säga att jag blev nöjd över dagen.

Bilder på Lagos sen tävlingen...

Det var väl ingen jätte kvalité men några blev ju bättre än andra och jag tänkte att varför inte lägga upp ändå. Ikväll blir det dressyrpass på en eller två hästar, vi får väl se.

Tisdag och lov...

Klockan var ställd så att jag skulle vakna vid 9 tiden då jag skulle rida ut Boye i sällskap med Julia. Klockan var väl runt 12 när vi åkte till nästa stall för att Amie skulle ridas. Därefter var vi tillbaka på THF och Madicken red Suzuki, i skritt och trav sedan bar det av hemåt. Här sitter jag, hemma och alldeles trött i kroppen, hungrig som fan.

En vild Suzuki!

Vid två tiden åkte syrran och jag upp till stallet, först skulle vi ha u-sek möte inför kommande halloween övernattning. Vi hopppas att det kommer bli en succe, vi vill att det bde ska vara läskigt men också något de tycker om. Efter mötet så mocka vi innan vi skulle rida ut. Jag red Suzuki och Madicken Boye, vi red ut i skogen och skrittade och travade men det var en vild Suzuki i skogen. Har aldrig sett honom sådär och visst har jag sett honom bocka och låtit som en gris men idag var han helt crazy. Han sparka bakut, bocka, stegra och höll på. Detta trodde jag inte om snälla Suzuki men man ska aldrig säga aldrig, Det blev en rodeo tur kan man snarare säga men det är väl bra att han är lite glad och busig. Man måste ju få vara det ibland också.
 
 
 

Toppenbra tävlingsdag!

Idag var det hopptävling, en ganska mycket bättre dag än gårdagen som man spenderade för att göra en massa prov som kostar 450 spänn. Denna helgdag kunde inte blivit bättre. 
 
Tanken var ju att jag bara skulle hoppa Lagos idag, hans första hopptävling här på ridskolan och vi körde en bana på 60cm. På framhoppningen var han lite spänd i början men med all förståelse, han tyckte att det var märkligt att så många dörrar var öppna och ville gärna springa ut några gånger. När jag väl hoppade fram så gick det ju bra, kändes som det var lite kaos i början men sedan kom lugnet och jag passade på att hoppa fram. Inne på banan så var han lugn, tog allt som det kom och galoppen satt ju nästan hela banan. Det blev en felfri ritt och en duktig Lagos gick i mål.
Sedan efter jag tagit av Lagos så insåg vi att denna som skulle hoppa Rick förmodligen inte skulle dyka upp, så jag passade på att tävla honom också. Så ut med Lagos i hagen och in med Rick till stallet, Rick var inte riktigt lika på som han brukar. Utan på framhoppningen så var han alldeles lugn och mer tillbaka än framåt så på banan red jag på honom lite och hoppa kan han ju. Det blev en felfri ritt i 90cm och tror nästan att det blir KM på honom iår igen. 
 
 

Hästar är som luft, utan dem kan man inte leva

Argumenterande tal

Definitionen av sport anser jag är idrotter där man kan tävla i och det kan både vara sporter som utövas individuellt så väl som i lag. Ordet sport sades förr i tiden var när man tävlade fysiskt i någon aktivitet men på senare tid så klassas bland annat frågesport och schack även som sport, där krävs det ju ingen direkt fysisk insats. På Svenska Ridsportförbundet sida har dem fört statistik och visar att Sverige har 150 000 medlemmar i Svenska Ridsportförbundet och är topp 5 bland de mest populära publiksport det vill säga att det är många som är intresserade att kolla även fast det kanske inte har lika mycket sändningstid på tv:n som andra sporter. Jag kan fortsätta med en massa statistik men det blir lätt tråkigt att lyssna på, jag kan väl bara säga så här istället. Att ridsporten är, efter fotboll den näst största ungdomssporten i Sverige säger väl något och det heter ju ridsport utav en anledning, ridning är en sport!

 

Det är både en individuell och en lag sport, ridning är något som passar alla, oavsett kön, ålder för inom ridsporten så tävlar män och kvinnor, gamla som unga på lika villkor (bortsett från voltige där tävlar kvinnor för sig och män för sig). Däremot indelas ponnys in kategorier mellan a-d, beroende på hur hög manke de har, (a står för minsta och d för största), över 148 cm klassas de som storhäst. Att det är en sport som passar alla är också delvis för att det finns omkring 25 stycken olika grenar men vissa är större än andra. Man kan antingen tävla i hoppning och dressyr det är bara två exempel utav dem alla.  I hoppning så vinner den med minst antal fel och om flera ekipage har lika många fel, är tiden avgörande. Medan i dressyren får man poäng mellan 1-10 beroende på hur fint man rider olika moment/rörelser.

 

Det är tre grenar som finns med i OS,  dressyr, hoppning och fälttävlan och det borde väl vara ett bevis att det kvalificeras som en sport.


Det finns massvis av människor som har en uppfattning och antyder att ridning inte är någon sport “Det är ju hästen som gör jobbet!” har man hört miljontals gånger så ena örat har exploderat och ja det är sant, hästen arbetar men den gör inte jobbet gratis utan ryttaren måste göra sitt jobb så gör hästen sitt därefter. Vi sitter ju faktiskt på ett flockdjur som väger omkring 600 kg och det krävs kommunikation mellan häst och ryttare, man ska vara ett tillsammans. Om inte ridsport bör tolkas som en sport, då kan jag inte heller anse att bilkörning “Formel 1” är en sport. De sitter ju i så fall bara i bilen, de dem gör är att trycka på gasen, bromsen och vrida på ratten, alltså är det ju bilen som gör jobbet. Det är ungefär samma sak och då kan vi alltså säga att hästen är ryttarens Formel 1-bil men hästen måste också tränas för att kunna prestera i tävlingar. I ridsporten krävs det att både hästen och ryttaren är tränad för att klara av den allra högsta nivån eller för att kunna prestera på den nivån de är på. Ett mycket bra citat jag fick höra av hoppryttaren Jens Fredricson var “Skyll aldrig på hästen, dess prestation är reslutatet av ditt arbete”. Det är alltså en känd svensk hoppryttare som menar att jobbet som hästen gör,  kommer i grunden från ryttaren, vi har ett ansvar över hästens felsteg. 

 

När du rider tränar du nästintill hela kroppen precis som du gör i andra sporter, vissa musklergrupper mer än andra. Du behöver och stärker framförallt din balans, styrka och koordination men det krävs att man som person har tålamod och en vilja av stål för att allt går inte som på räls. Får man en skada i fotbollen och inte kan spela nästa match så är det likdant men här är det både häst och ryttare som måste vara skadefria. Man behöver träna för att bli en bra ryttare, träning ger färdighet och som Ingemar Stenmark sa “Ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.  Jag tror att många saknar kunskap och att det är anledningen till deras uppfattning utav ridsport.


Vad är en sport för dig?, utifrån eran definition av sport, så tror jag nog ändå att ridning skulle klassas som en, de uppfyller “kraven” om ni har sådana så att säga. Jag vill nu avsluta mitt tal med en uppmaning åt er alla som tror att vi bara sitter där uppe och åker med. Åk och prova innan ni yttrar e så kan vi ta en diskussion efteråt för att se hur din uppfattning ser ut, har den förändrats eller är den densamma. Glöm inte ridning är en sport!


det är väl ingen idé....

Jag antar att alla kommer se det ändå, så varför inte bara lägga upp det här också. Som jag sa vet jag inte direkt om det är till min fördel att jag gjort högskoleprovet en gång innan, det får resultatet utvisa. Fast visst håller jag tummarna och som sagt, jag var inte lika nervös idag som då eftersom jag visste hur proven är uppställd eller uppdelad på ett ungefär. Det svåra är ju just lixom att hitta det korrekta ordet på den verbala delen, en del ord påminner om varandra och trots att man känner igen ordet, gör det inte saken lättare. I slutet står man ändå mellan tre oftast två svarsalternativ.
 

högskoleprov

Det tar ju en hel dag, alla prov man ska göra, från 8-16:20 har man varit där och hjärnan är så gott som helt slut för denna helg, det är tur det är lov nu och det är nu det kan börja. Det är ju andra gången jag gör det och jag var faktsikt inte lika nervös idag vilket kanske var en dålig sak, ingen aning. Däremot hade jag hoppats på att det skulle börjat med en matte del men istället var upplägget så här.
• Verbal (SV + ENG)
• Kvantitativ (matte)
• Kvantitativ (matte)
• Verbal (SV + ENG)
• Kvantitativ (matte)
 Sist satt man längt bak i klassrummet och nu satt man längst fram i salen, nr 1 ja det var lilla jag. Nu håller vi tummarna att resultatet blir en lyckoträff, över 1 är väl det man vill eller måste ha över. Håller tummar och tår nu men vågar inte kolla hur mycket rätt jag hade, så det får vänta lite till, haha! 
Proven går ju riktigt snabbt ändå, man hinner ju inte färdigt med alla prov utan de flesta har man några uppgifter kvar på och då är det bara att chansa. Lite tur ska man väl ha också men det märkliga var ju när det blev helt mörkt i salen. Jag trodde typ att det blev strömavbrott men så var inte fallet, alla lampor bara släktes av någon anledning.

Fredag och det är lov....

Skolan är över för denna vecka och det kändes faktiskt som det blev lite slamsigt på sista lektionen. Sedan åkte man hem och käkade lite, My hämtade mig därefter och sen åkte vi upp till stallet i Laggarberg. Jag agerade lite fotograf åt My och Cooper, jag hoppas det blev några bra bilder. 2 lektioner till lov....

Fredagen kan väl inte börja så mycket bättre, vaknade och fick reda på att första lektionen för mig är inställd. Dr innebär att man kan fortsätta sova en stund och istället för att börja 9:30 blir det 11:40 och två lektioner innan lov alltså.

Skola och stall..

Jag vaknade runt 8 tiden imorse och gick ner och duscha för att känna mig lite pigg då det blev en sen kväll dagen innan. Efter jag duschat fixade jag klart mitt argumenterande tal, lade till ett argument eftersom jag saknade ett. Hanm även se ett avsnitt av Arrow innan jag fick skjuts till skolan. Om vi tänker att man delar upp denna tordag i två delar, jag börja med att spendera några timmar i skolan. Det var muntlig tal och GYA och lite serie, avslutade dagen med studeringsfrågor på historia. 
Hem bara en snabbis fär att slänga i mig något att äta då det inte blev någon lunch på skolan. Därefter åkte vi upp ck red, kanske sista dagen jag rider Kupido nu, känns som han är fräsch och igång. Han lär ju gå lektioner i veckan men vi får väl helt enkelt se. Imorgon skulle han eventuellt få vara med på en lätt skola. Iallafall blir det en lång dag på stallet, Madicken har hoppträning i sista gruppen.

Kommer och dör...

Alltså jag komma dö, muntlig redovisning idag och vi ska hålla ett argumenterande tal inför klassen. Kommer bli kaos, skrev det igår kväll och känner att det är sämst, aldrig har det gått så dåligt att skriva ett tal, hur ska nationella gå? Hoppas jag inte är sämst, närå nu skoja jag bara men jag hoppas att det låter bättre än vad det är. Nu ska jag iallafall hoppa i duschen så att jag blir lite pigg till skolan.

Hopplektion på Lagos

Lagos💕
Idag var det hoppning på schemat, en liten båge med två sockerbitshinder som bara var lite upphöjda och sedan en linje med tre hinder. Lagos hoppade faktiskt bra, det blev lite kaos när han inte orka hålla galoppen, då blev det lite fel men hoppa gjorde han. Det var ju mitt fel men han är snäll, blir lätt vinglig men har man koll på det så rullar det på. Skrev faktiskt upp mig på tävlingen som är till helgen efter många om och men, det blir väl bara en 60cm bana vilket inte är så kul men kanske man anmäler sig på någon annan också. Rick eller Prince kanske, men Rick är ju paxad tyvärr så då blir det bara 70 och det var längesen jag hoppa Prince. Innan hoppningen idag så red jag Kupido ute i paddocken och han var bättre än igår men jag är inte riktigt nöjd över galoppen. Han är riktigt svår där men i traven är han väldigt fin men jag rider väl bara honom imorgon och sen går han nog lektioner igen.
 
Kupido❤️

20-25 min skola...

Hade ju som sagt bara utvecklingssamtal idag och när jag kom dit fick jag vänta en stund innan men annars så gick det ganska fort, måste vara runt 20-25 min. Egentligen kändes det onödigt att ens åka dit men vad gör man inte, är glad att jag fick åka hem efteråt iallafall. 

Ett ridpass i mörkret...

Dagarna rullar på och denna dag gick riktigt fort, ganska för att jag sov bort rätt många timmar men nu är jag pigg. Red Kupido först lite i skogen och sen på plan i sällskap med Boye. Han var lite spändare idag och var inte lila fin som han varit se senaste dagarna. Tror det var för att det var lite mörkt och en massor av skuggor och det blev lite för mycket. Han var på sin vakt hela tiden men i skogen var han faktiskt fin och då var det ljust ute. 
Nu halvsitter man hemma framför datorn och kollar på arrow och innan det var det ph men snart är det dags att sova. Ska göra ett försök på att somna vilket brukar gå trögt men det blir en sväng till skolan imorgon så det är väst att man orkar upp.

L E D I G ! ! !

Tog en lång sovmorgon idag och vaknar och känslan när man vet att man inte måste åka till skolan för att man är ledig, så otroligt super duper skönt. Klev upp och åkte och köpte thai nästan på en gång och nu har jag sett lite serier och det är dax att dammsuga innan jag åker till stallet. Imorgon är man också i princip ledig, ska bara dit på samtal som inte brukar ta någon lång stund.

sista skolveckan innan lov och första galoppen...

Denna vecka kommer gå fort, hade en fullständig dag med lektioner och allt, men imorgon är allt inställt och det är bara tummen upp för det. Eller inställt vi fick jobba själva på ena lektionen och då görs det ju självklart hemma och sen på onsdag är man också typ ledig, ska väl bara dit på mitt utvecklingssamtal jag ska ha med mentorn. Sedan på torsdag och fredag tror jag att det är vanliga skoldagar om inget annat dyker upp vill säga.
 
Har ju inte bara varit i skolan idag utan åkte hem en snabbis för att sedan åka upp till stallet. Borstade Boye och märkte att han tappat skon på högerfram så han fick vila idag, så istället red jag Kupido och Sukke. Vi red mestadels i paddocken och skrittade av dem en kort tur i skogen och dem hade nog inte pallat gå nå mer där heller då det blev livrädda och bara flög iväg. Förvånad man blev så var det Suzuki som blev värst, Kupido börja med att bli rädd men då passade Suzuki på att göra värsta bocken och en bakutspark. Man ska alltid vara på sin vakt, närå men  Kupido kändes bra när jag red idag, han är mycket finare nu än vad han är på lektionerna, mer avslappnad och så. Det blev lite galopp för oss idag också, yey och han var så snäll. Vanligtvis brukar han kunna göra något bus men han verkar ha växt upp och är mycket lugnare nu, vilket är toppen. Jag hoppas han snart är tillbaka, vi kommer ju missa kommande klubbtävling men det är vi van med vid det här lagret. Efter jag ridit Kupido var det hästskon som skulle hittas men den syntes inte till och då får det vara då, finns inte mycket att göra. Nu ska jag slita mig ifrån datorn höa åt alla hästar så att vi kommer hem någon gång.

En längre tur...

Idag skulle vi ut på äventyr med Lagos och Kaj för att det skulle få upp flåset litegrann. Det blev mestadels trav men lilla Kaj ville bara hem igen. Lagos skötte sig suveränt och brydde sig inte alls om när Kajtek flög iväg och blev rädd hipp som happ. 

En tidig söndag...

Vad gör man inte för hästarna alltså, nä men idag blev det inge sovmorgon utan klev upp vid sju och åkte till stallet för att släppa ut de två hästarna Amie & Charly. Passar väl på att mocka och göra allt klart i stallet på en gång för sedan blir det en sväng till ridskolan för att rida ut en sväng på fuxarna men först blir det en sväng hem.

lördag den sjuttonde

Denna lördag har jag bara varit i ett stall och jag åkte dit till tre, red ut på Amie med sällskap av Liza. Stötte på tre rådjur i början av uteritten och tror hästarna blev mest rädda faktiskt men annars så rullad allt på, de var snälla båda två. Hemma blev det lite städning, dammsugaren har gått och torkat lite. Nu blir det nog lite serie efter ha ätit grillat, ska väl se senaste The Originals, The Vampire Diaries, Mr Robot, ja det är tre och vem vet om jag glömt någon...
 

Riktigt tävlingssugen!


25:an

Började halv tio och slutade vid två, en riktigt seg fredag. Hem och äta thai idag igen, jag skulle kunna säga en favorit i repris. Därefter åkte vi först upp till THF och jag red Kupido och syrran Suzuki, skrittade ut i skogen då Suzuki inte får trava. I paddocken travade jag Kupido och han känns bra, längtar tills han är tillbaka i verksamheten men roligt att får Ida igång honom. Man går lixom honom mjuk och mer avslappnad, slipper fixa stigläderna, ja det finns många plus. Fast jag vill ju inte att han ska vara skadad heller, om han bara vore min! Efter dessa två höstar var klara åkte vi upp till Amie och sen hann man bara komma hem innan vi åkte på hockeyn. Att Timrå skulle vinna trodde jag inte men dem tog hem det efter både förlängning och straffar och vi får väl tacka 25:an, som gjorde målet/målen. Blev 1-1 i matchen och 1-0 i straffar och Anton Lander hade kunnat varit bättre.

Fullspäckade dagar...

Dagarna är planerad nu lite framöver då man måste ha koll så man hinner med allt. Försöker hinna med allt men det känns som jag glömmer lite här och där. Det är först skola och sedan är det stall, dag in dag ut. Nu i veckan har vi ju mån-onsdag haft Boye och från och med igår tors-söndag har vi Amie plus ridskolehästar utöver det. Här ska det ridas, Kupido travar nu och känns bra och fortsätter det blir det lite galopp till veckan. Sedan ska vi ta ut Lagos och Kaj på en uteritt i helgen, det ska få upp flåset litegrann. Kupido och Susuki har vi ju haft hela veckan men förutom när det får vila då. Igår blev det ju thai till lunch på skolan eftersom man var tvungen att äta något då man skulle till stallet efter skolan, gudomligt gott och det var längesen jag åt thai innan igår då. Smaskens men imorrn blir det mat på skolan och 3 lektioner, hoppas det inte är en alltför jobbig skoldag bara.

en dag närmare fredag...

Torsdag och det är skola, som vanligt, haft typ två lektioner och sedan lite eget plugg utöver det. Ligger lite efter i fysiken och tänkte eventuellt försöka hinna med lite mer imorgon men det har ju inte bara varit skola idag utan efter det så var det dags att rida, först upp till Amie. Hon red jag på plan och hon är riktigt svår tycker jag men hon kändes ändå bättre i traven framförallt. Jag har inte riktigt hittat knapparna på henne men så mycket haar jag inte ridit henne heller. efter att man var klar med allt hos Amie åkte syrran och jag vidare till nästa stall, THF där vi skulle rida Kupido och Sukke. Vi började med att skritta ut lite i skogen och eftersom Suzuki bara skrittar gick vi sedan till paddocken så att jag kunde trava Kupido lite lätt. Han kändes avslappnad även idag och det är nu man vill sitta och rida ett dressyrpass. Han är så himla mycket bättre när man inte rider lektion, det är så mycket hästar överallt, nu kan han lixom slappna av och man kan jobba igenom honom ordentligt. Det som var farligt idag var bara skuggorna men annars så gick allt bra, vem vet om skuggorna attackerar...
Amie
 
Kupido
 

hemma efter en långdag...

 Då var man hemma igen, hemkommen från stallet och kusin. När vi kom till stallet började vi med att fixa allt åt Boye och sedan medan Madicken red Boye så red jag Kupido och Therese fick rida Suzuki. Kupido kändes mycket bra även idag, lite sämre i vänstervarvet där jag tyckte han stod emot litegranna men han var och blev fin i båda varven. Maria kollade lite också och hon sa att han såg fräsch och fin ut, han känns fräsch också och jag hoppas han håller sig frisk nu så blir det lite galopp till veckan. Han får trava veckan ut tänkte jag. Nästa häst var Lagos och idag hade vi markarbete/hoppning, man kan säga lite lätt hoppning. En rätt simpelt upplägg på hinder då det bara var en långsida med tre hinder, där vi la volter runt. Rätt svår övning på Lagos så vi var med i uppvärmningen men sedan körde vi bara rakt fram för så myckt ork har han inte ännu. Han blev väldigt trött så vi nöjde oss lite tidigare men snäll är han. Man måste bara vara tydlig med att rakrikta honom mot hindren då han annars blir lätt lite vinglig men han försöker verkligen. Han är ju så himla snäll och jag säger att det är något speciellt hos honom som jag gilla. Efter ridningen passade vi på att fika och sedan for vi till kusin och åt tacos. Nyss kommit hem därifrån och nu ska jag försöka och göra lite nytta det vill säga plugga innan jag säger godnatt.
 
Kupido
Lagos

Onsdag och jag har fullt upp....

Har bara historia idag, det vill säga en lektion och kan man ha en kortare dag än det. Jag älskar onsdagar då jag bara har en lektion och mentors men idag är man utan det, tummen upp. Man har mycket i skolan just nu, lite för mycket om jag får säga det själv. Var på studiebesök i måndags så ligger efter med fysiken och svenskan, fysiken kommer jag inte ens  vidare på, fattar inte så mycket av uppgifterna men på något vänster ska det gå annars får man väl göra dem på skolan så att man kan få hjälp. Sedan har man ett tal som jag knappt har börjat med och de ska va klart på måndag men det blir nog förskjutet men jag måste ju dra ihop ett iallafall, jag har ett hum om vad jag ska prata om sen är det bara att komma på lite bra argument och stilfigurer. 
 
Denna dag börjar väl med att jag åker upp till skolan och sedan direkt upp till stallet för att hinna med allt, hästar ska ridas och sedan ska vi ha lite avskedsfika efteråt eftersom att bästa Therese komma flytta till Scotland om lite mer än en vecka. Och efter stallet blir det ett stop hos kusin där vi ska äta tacos, är det bara jag som tycker att dygnen borde vara längre.
Snart är det ju dax för högskoleprovet också, har än så länge bara gjort ett och det är matten. Den är lättast för min del och 19/24 är ändå inte så dåligt men man ska ju ha bra på allt annat också och det har jag däremot inte. Måste försöka hinna göra något mer sådant, fast läsa orkar jag knappt träna på då det är så himla drygt. Jag anser inte att jag blir bättre för att jag gör läsförståelse, jag är kass på D

Första traven...

Sovmorgon till 11:20 och sen hade man matte plus religion innan skolan var över för denna dag. Åkte till stallet vid tre tiden och började med att mocka och avslutade med att Ruda Kupido innan vi åkte hem igen. Skrittade ut en kort sväng och tog lite trav, han kändes fräsch vilket jag hoppas att han håller i sig nu i fortsättningen av igångsättningen. Han kändes faktiskt mycket mer avspänd idag än vad han varit, väldigt positivt. Han kändes fin i traven och imorgon får vi fortsätta, hoppas han är lika fin då.2 skogsturer på 2 fuxar...

Egentligen hade kag bara en häst att rida idag men det blev två och intr är det något problem. Ju fler hatar desto roligare, närå men det är alltid kul att rida. Idag så passade jag på att rida ut i skogen på Kupido då även Suzuki ska börja skrittas nu. Det blev en lugn tur i skogen innan vi åkte hem men Kupido var på tårna då det kom en fullgalopperande häst på vägen. Uppe på Kupido var det bara att sitta kvar och försöka få honom lugn. Studsa och for mellan träden men man blir inte ens förvånad hur han är. Lagos fick hänka med på en uteritt han med tillsammans med Madicken och Boye. Lagos skötte sig exemplarisk, han var riktigt duktig och han såg ut att tycka fet var roligt att få komma ut i skogen litegrann.

Labb hos PK Group

Klockan 9 hade jag och två till bestämt studiebesök hos PK Group. Förra veckan tog vi kontakt med en därifrån om att få komma dit och göra en labb. Vi kom in dit och påbörja att labba då en labb tog cirka 40 min så i väntan fick vi en genomgång om hur masspektrometern fungerar eller hur den gick tillväga med provröret. Vi gjorde två labbar medan vi var där och sen fick vi resultatet och av de vi kunde se så var det inte något roligt resultat att se. Hmm vad ska man säga, vi måste fastställa reslultaten och fortsätta vårat gymnasie arbete. Vi var i skolan vid 12 efter en snabbis på subway, religion lektionen gick vi jobba hemma om vi ville så det var ett lätt beslut att ta.

ny vecka, ny måndag....


Mockning...

Eftersom jag red Amie igår så fick Madicken rida idag och medan får man stå här och mocka. All mat är fixad man spar det tråkiga till sist.Ridning förvandlar jag vill till jag kan!

Foto: Sara

instagram; knutarna

Glöm inte att följa vår insta som vi startade för ett tag sen, knutarna 
 

Dressyrtävling

Idag var det klubbdressyr och det slutade med en blå rosett för min del. Red LB:1 på Exxet och det gick ju bra. Han var väldigt fin på framridningen, men på banan så gick det lite segt, i galoppen vaknade han till. Nöjd ska jag vara, vi kammade ju hem andra platsen på 64,82%. Nu laddar vi för KM i november, då ska Exxet vara bäst! 
 
 

Beau Amie T

Åkte till THF vid halv 10 då Madicken skulle vara med på dressyrtävlingen och efter tävlingens slut så for vi vidare till Amie. Mocka, fixade mat och red henne på plan och jag red faktiskt igenom programmet för lite träning inför KM. Det är aldrig för tidigt att börja träna och det var ju ett ganska långt program om man jämför med ryttarmärke 2 som jag red på terrängen för en vecka tillbaka. Jag blev lite sugen på att tävla idag men jag stod över, det är roligare att hoppa och det blir ju förhoppningsvis dressyr för mig på KM om inget kommer i vägen vill säga.

Dressyr 4/10

 Passar på att lägga in en del 2 när det ändå är dressyrtävling här hemma, en klubbis. Jag står över och satsar på KM istället, måste bara lära in mig det nya programmet eftersom att det är nytt iår. Anledningen till att jag står över är för att jag tycker det var dressyrtävling på startfälttävlan och så kul tycker jag inte att det är, det är roligare med hoppning, så dressyr kör vi på KM i november. Foto: My

Middag innan idol

Idag fick det bli lite Kina innan idol, nu sitter man vid datorn istället och ska beställa mössa. Det räcker att man hör idol, det är ändå så mycket reklam och annat som visas.

Fredag och äntligen helg....


Skolan var lite seg idag, tre lektioner matte, religion och fysik. Och nu har man varit och motionerat Kupido som skötte sig även idag. Nu är det bäst man beställer studentmössan också, så har man de gjort.

skola, birsta & stallet

Det blev inte direkt någon riktigt skoldag för mig utan kom dit på min första lektion som jag inte behövde vara på men vi skulle ha samtal om hur vi ligger till med det blev aldrig av pga att seminariumet tog längre tid än väntat. Sen hade vi GYA och då åkte vi till birsta och köpte lite plagg till labben vi ska få göra på måndag, det blir ett besök och lite labb undersökning. Sedan åkte vi tillbaka till skolan och såg film på historian. Åkte hem någon timma innan jag for upp och red Kupido. Vi skrittade i paddocken alldeles själva och han var mycket snäll, inga bus än så länge iallafall. Han varit fruktansvärt lugn för att vara han, vanligtvis brukar han vara lite smågalen när man rider igång honom och han har stått men det är härligt att han är så lugn och snäll. Innan vi for hem stannade vi och kolla på de två första hoppgrrupperna för Pia. Lite tv och nu tänkte jag försöka göra klart labbrapporten som skall in imorgon.

3 hästar...

Boye
Efter jag kom hem från Mittuniversitetet så var man hemma en timma ungefär innan jag åkte till stallet. Började med att rida ut på Boye tillsammans med Julia och Hans. Tyvärr har jag faktiskt ingen bild på honom men det lär ju dyka upp så småningom.

Lagos
Sedan var det bara att börja fixa nästa häst, Lagos kändes mycket bra, känns otroligt bra i traven. I haloppen gjorde han lite framsteg iallafall men han orkar inte fullt ut. Skritten ät han också fin i men man vill gärna få honom lite längre i formen. 

Kupido
Sist men inte minst var det dags för Kupido. Han har ju stått sedan jag hoppade honom på klubbtävlingen eftersom han var halt på måndagen. Så idag skrittade jag honom bara lite lätt och försökte jobba honom. Han var väldigt snäll på tanke på att han brukar vara värre när man rider igång honom men han var lite spänd.

Mot Mittuniversitetet....

 Då var man påväg till miun där det är någon slags Vetenskapsdag som vi ska på. Kommer väl inte vara så speciellt roligt men det var bara 30 min på varje grej så det är väl inte så långt men man blir uttråkad genom att bara sitta och lyssna.

D r e s s y r

DEL 1
Framridning och strax innan första momentet som var dressyr. Foto: http://monkiapa.blogg.se/ 

en lektion + föreläsning...

Det var en skoldag från 11-14 och nu är det dax att käka lite lunch,en väldigt sen men bra att äta innan man sticker till stallet för att ha u-sek möte. Håller på att redigera bilderna som jag fått, de är bilder från både my, Sara och vår egna kamera. Tänkte försöka slå ihop ngn film också men den får komma senare i veckan.
 

Under The Dome

 
Tråkigt men sant håller jag på att glida mot seriens slut nu, har inte velat fortsatt kolla då jag vet att när denna säsong är klar så kommer de inte vara någon till. Att det bara är tre säsonger tycker jag är väldigt tråkigt men får väl hitta någon annan serie att titta på. Snart drar ju några andra som jag redan kollar på gång igen med nya säsonger och allt. Under the dome tyckte jag inte var något speciellt bra i början, jag fastnade inte riktigt för någon karaktär och tyckte handlingen var lite tråkig på ett sätt men när man kom in i serien och det hade börjat komma igång så vill man ju inte att den ska ta slut. I början tyckte jag inte alls om Julia men nu har man på något sätt lärt sig att acceptera henne och så. Nu ska jag se det absolut sista avsnittet, själva finalen och sen gå och lägga mig. Skola imorrn, en lektion!

vilken jävla smäll.....

Skola
Det är måndag vilket betyder skola och en lång dag som alltid, det är alldeles för mycket egentid på skolan. Vi står typ still nu på gymnasiearbetet men vi har väl eventuellt en grej på gång där angående om att få vara med på en labb. Sista lektionen fick man gå hem då det var muntligt och den är man ju klar med, så där satt man i över 2 timmar helt i onödan kan man säga. Imorgon blir det bara en lektion och nått annat vi ska gå och lyssna på.
 
Stallet
Åkte till stallet vid tre men kom inte dit förrän lite efter fyra och så långt är det inte ifrån oss till stallet. Det blev en omväg skulle man kunna säga. Vi åkte ut på motorvägen och det smäller till, jag såg ju nått på vägen men vad vet jag inte. Det small riktigt högt och bilen lixom dunsa i, det var en stor sten på vägen vilket resulterade att vi fick punka. Bilen börja låta konstigt så vi var tvugna att stanna på motorvägen, vi körde in på sidan och stanna. Jag gick ut och kolla och vi hade fått punktering på vänsta bakhjulet. Vi ringde pappa och han var på väg, vi försökte med kompressor att fylla luft i däcket för att kunna ta oss till däckia där vi kunde kolla men det gick inge vidare med kompressorn. Pappa fick ställa sig och byta däck på E4 för att vi skulle lyckas att komma därifrån, åkte upp till däckia där det visa hur fälgen såg ut, den var paj. En timma efter att vi börja åka hemifrån så kom vi slutligen till stallet. Har gjort lite allt möjligt på stallet, pluggat, höat, serie och pysslat med Kupido.
Hemma
Nu blir det två avsnitt med glamour och sedan Paradise.


Fälttävlan

Idag var det tävlingsdags för mig och Exxet, startfälttävlan stod på schemat.
 
Dressyr, hoppning och terräng, allt gick rätt bra faktiskt.
Först ut var dressyr och det gick väl sådär, han dog så fort vi kom in på banan, han hade inte mycket bjudning men det gick rätt så bra. Nöjd med vissa delar ur programmet.
Sedan var det hoppning, framhoppningen stryker vi, jag och Exxet tänkte lite olika. Men väll inne på banan så hade vi ett bra samarbete, han lyssnade mer på mig och vi kom rätt bra till de flesta hinder.
Terrängen, ja vad ska vi säga. Exxet blev väldigt spänd och for runt. Vi skulle skritta banan först för att kolla på alla hinder, alla hästar skrittade lugnt då utom Exxet som travade på stället och vågade sig knappt fram till hindren. När visningen av banan var klar var det lång tid att vänta, och Exxet blev mer taggade och reagerade på nästan allt. Var det inte hundar som skällde så var det någon som rörde sig, eller kom det någon häst bakifrån också lite applåder på de. När det sedan var våran tur så valde jag draghjälp (en häst som hoppade före) med tanke på att jag inte kom någonstans själv då han bara for iväg. Terrängen funkade bra, han blev taggade och brydde sig inte mycket om hindren, utan hoppade allt utan problem. Duktig ponny tillslut. 
 
Hav var jätteduktig och kämpade på lilla Exxet, här kommer lite bilder!
 

Startfälttävlan

 Klockan stod på ringning vid sju och man käkade lite frukost och åkte sedan mot stallet. Vi hade en lång dag framför oss och vi börja med att bygga fram för att sedan gå banan. Sedan var det läge för att hämta in hästen och börja göra iordning honom inför dressyren och hoppningen som var efter varandra. 

Dressyren
Det började spänt på framridningen men det gick bättre när vi kommit igång. Tror det blev lite för mycket i början då klassen innan mig var på framhoppningen som låg alldeles intill och det var mycket som hände runt om. Inne på banan kände jag mig lite spänd men det gick ändå bra måste jag säga. Programmet var inte så långt plus att det var ett väldigt simpelt program vilket var tur så man kom ihåg hoppbanan. Den skulle hoppas inom 30 min efter man ridit dressyren så det rullade på väldigt bra.
Hoppningen
Det var en väldigt trång och liten framhoppningen som borde varit större men det var ju tur man var därinne helt själv. På banan så gick det bra, var väl inget komplicerat att ta oss över den höjden direkt. Allt rullade på förutom sista språnget där jag inte hängde med när han hoppade av.
Terrängen
Vi började med att gå banan till häst, det fick kolla på alla hindren. Eftersom att jag var först ut i min klass så började kag hoppa fram och påbörjade sedan terrängbanan. Det var sex hinder på gräsplan och fem utanför, på grus och i skogen. Rick var taggad precis som jag och det gick mycket bra, han är så duktig och va roligt han tyckte det va. 
Vi är väldigt nöjda efter dagens bravader, både jag och Rick. Alla tre moment gick galant och riktigt kul att få vara med. Det var trots allt en lång och krävande dag, nu är man helt slut i kroppen.  Jag tänkte väl lägga upp lite bilder så fort jag får några men film tänkte jag bjuda på redan imorgon.

Dagen innan tävling...

Då ligger man hemma och ser på atleterna, vilket blir det sista finalparet. Jag hoppas på Linda men något säger mig att det inte kommer vara hon, tycker hon förtjänar art vara i final. Hon och Andreas tyckte jag skulle vinna men antar att jag få heja på Andreas nästa vecka. 

Denna lördag har varit lite gott och blandat kan jag tycka, har sett på serie, pluggat och varit till stallet. Näst intill allt är klart inför morgondagen, håller tummarna för att det blir kul och att allt går bra. Rick är genom borstad, alla grejer smörjda och bara schabrakbytr kvar.

En fredag i oktober...

Vad ska man säga om dagen, kort skoldag och sen inväntade man att det skulle bli uppehåll men tillslut gav jag upp på all väntande. Jag begav mig hemåt i regnet, dyngsur som jag blev så kom jag iallafall hem. Vad denna vecka gick fort, är det tack vare för att jag haft så få lektioner, kan vara det men det blir dock allt fler nästa vecka. Nu blev det inget stall för min del men syrran och kusin var där och smörjde inför tävlingen som är på söndag. Vi ska väl försöka att ladda upp inför den imorgon. Det var ett tag sen jag red Rick men det ska nog gå bra ändå, ridit han någon enstaka gång efter det kom hem från betet när det skulle sättas igång.
 

en lektion idag med...

Alltså vilken vecka, det var bara måndagen som det inte varit något speciellt med och då gick jag 8:10-14:30. Sedan tis, tor och idag fredag så har haft en lektion och i onsdags var man helledig. Det har varit en mycket bra vecka och lite synd att man börjar så sent men bättre att ha få lektioner ändå, så sådana veckor hoppas jag kan komma någon fler gång. Religion uppsatsen ska in och nu har jag bara ett muntligt tal jag måste få ihop till måndag men det ska nog gå det också.

hoppsugen...

 

Lyckan som uppstår i skolan när man får ett bra betyg!

Den industriella revolutionen

Det var i mitten på 1700-talet i England som den så kallade industriella revolutionen inleddes, men med tiden så spreds den vidare till de andra länderna i Europa. Det är övergången mellan jordbrukssamhället och industrisamhället som kallas för den industriella revolutionen. Den här revolution sker rätt så långsamt i jämförelse med franska revolution och dessutom förekommer det inget våld utan det här är utvecklingen av människans kultur och livsvillkor, man gick från muskelkraft till mekanisk. Industrialisering innebar att det skapades nya uppfinningar och teknik som kunde utföra ett effektivare arbete samt ersätta hantverkarna med olika maskiner. Man kan se hur denna revolution har förändrat vårt samhälle från grunden och det är framför allt tack vare utvecklingen inom jordbruket. Ifall det inte hade blivit en omvandling där så skulle inte den industriella revolutionen förmodligen ha inträffat, iallafall inte på 1700-talet men det är fler saker som spelar in i industrialiseringen.

Tekniken utvecklas
Det är mycket som leder till den industriella revolutionen, allt blev bättre som utvecklades och man fick nya kunskaper samt idéer. Det fanns bland annat behov av mer varor och en större produktion för att det gamla samhället hade nått sin gräns för vad som var möjligt att producera men för att kunna producera mer varor krävdes fler människor som hjälpte till att producera dem. Med hjälp utav mekaniska maskiner så kunde arbetet bli mer effektivt och man kan dra en slutsats att om det inte hade kommit några nya uppfinningar så hade det också varit svårt att bli någon industrallisering. Det är väldigt många faktorer som spelar roll eller som var tvungen att finnas för att det skulle vara möjligt att bli en industriell revolution. Detta var inget man hade planerat utan det såg man efter ett par år efter hur allt hade utvecklats. Nya uppfinningar var inte allt som krävdes för att det skulle bli en industriallisering utan det behövdes också kapital för att kunna invenstera i ny teknik, fabriker och nya maskiner. Tillgång till råvaror som exempelvis bombull och järnmalm, material för att kunna producera varor från maskinerna samt bränsle till maskinerna. Att ha stor efterfrågan var också viktigt och eftersom att produktionen samlades i fabriker så var det mycket viktig att ha god kommunikation. Kommunikationen skapade ett typ av nätverk av marknader och detta var för att man var tvungen att kunna frakta varorna för att nå till konsumenterna eller för att transportera varor till olika platser. Produktionen i fabriken ledde till att det blev relativt billigt att tillverka mer varor och eftersom maskinerna gjorde grundjobbet så behövdes det bara finnas arbetare som kunde sköta maskinerna och såg till att råvarona gjordes tillgängliga för alla.

England
Förutsättningarna England hade var att det fanns bra med arbetskraft på grund av att de hade ett effektivt jordbruk, det innebar att fler människor kunde arbeta i den nya industrin då det producerade mer mat än de gjort tidigare. De gamla bönderna fick börja jobba som arbetare i fabriker, vilket blev en vinn vinn situation. Kapital fanns det också gott om och som jag skrev innan så var även det en mycket viktig faktor som hade stor roll. I England var det inte högadeln och kungahus som blivit rika på den ökade handeln utan där var det köpmännen, vilket skiljde sig från majoriteten av de andra länderna då det bara var i ett fåtal länder där inte högadeln hade blivit rika. En större del av alla rika engelska köpmän var villig att ta risker och investerade därav sina pengar i olika industriprojekt eller lånade ut pengar till något spännade projekt. Tillgången till råvaror var god, billig bomull och väldigt stora mängder av kol bland annat. England hade bra kommunikation, de fraktade varor via vattenkanaler som var viktiga transportleder då man kude frakta även tyngre varor som stenkol och järn, genom handel med andra länder kunde de sälja till ännu fler konsumenter.

Efterfrågan hade ökat och mycket som bidrog till det var befolkningsökningen, anledningen till att befolkningen hade blivit större var mestadels för att det var färre krig plus att det fanns bättre mediciner samt att jordbruket kunde producera mer och dessutom bättre mat. Det hade även stabila politiska förhållande i England, inga uppror och det var man i behov av eller det var en bra förutsättning inför den industriella revolutionen. Efter Napoleonkrigen och fram till första världskriget ansågs Europa ha en “fredsperiod” och med det kan vi självfallet förstå att dödstalet minskade. Sanningen om varför befolkningen i England började öka så pass mycket var i stort sett på grund utav att dödligheten hos spädbarn hade sjunkit och delvis på grund av färre krig. Eftersom att dödligheten hos spädbarn var hög så födde kvinnorna många barn men det var bara ett fåtal som överlevde till vuxen ålder. Nu hade dödligheten minskats tack vare bland annat bättre och mer variationsrik mat, men när man insett att fler överlevde så minskades födelsetalet efter några år. Dog färre eftersom man hade upptäckt att potatisen gav stor skörd och började därför odlas allt mer?

Stora tekniska framsteg
Under industralliseringen så blev de förbättrade mediciner såsom vaccinationer mot olika sjukdomar och ett vaccin uppfanns t.ex. av en brittisk läkare vid namn Edward Jenner, någon gång innan 1800-talet. Det var ett vaccin mot sjukdomen smittkoppor som många fruktade på 1700-talet. Ingen ville bli drabbad av smittkoppor, då ungefär en av tio som drabbades av detta avled och de som lyckades överlevda sjukdomen fick hemska ärr efter smittkopporna. Läkaren Jenner ansåg att det fanns en koppling mellan kokoppor och smittkoppor då han visste att mjölkerskor som blivit infekterade med kokopppor inte smittades av smittkoppor. Han ville få detta bevisat och bestämde sig för att pröva sin idé genom att använda sig av en åttaårig pojke med namnet James Phipps. Edward hade tagit kontakt med en mjölkerska som redan var smittad utav kokoppor så via hennes kokoppor fick han vätska som han strök över en skråma på pojkens arm. Till en början blev han sjuk men han var återställd efter bara någon vecka, men efter drygt en och en halv månad så fattade Edward Jenner beslutet om att göra det viktigaste i undersökningen. Det var nämligen att smitta pojken med smittkoppor och detta misslyckades, det vill säga att James Phipps var immun mot smittkopporna. Detta ledde till att vaccin fick en betydligt större innebörd för att bota eller snarare skydda människor mot farliga sjukdomar och färre människor dog av sjukdom.

Spinning jenny
År 1764 så tillverkades en mekansik spinnmaskin uppfunnen av James Hargreavesmed, den uppfinningen var mycket mer effektiv av den orsaken att spinnmaskinen kunde spinna åtta trådar samtidigt. Bara två år senare utvecklade James spinning jenny på det sättet att denna maskin kunde i fortsättning spinna hundra trådar på samma gång. Spinning jenny kunde spinna mer tråd än någon annan produkt gjort tidigare, vilket var en bra förutsättning för textilindustrin men mindre bra för handspinnare som var i fara att bli arbetslösa. Det tog inte många år innan den första fabriken började tillverka spinnmaskiner som alltså spann bomull till garn, utan redan år 1768 och det var uppfinnaren James som själv var ägare till denna fabrik i Blackburn. Produktionen av garn ökade kraftigare än någonsin men det tog allt längre tid att väva garnet till tyg, det var därför nästa uppfinning lanserades av Edmund Cartwright.

Mekanisk vävstol
Det var år 1785 som Edmund Cartwright uppfann en mekanisk vävstol för att bland annat spara pengar på vävarna och även tid, det ökade kraftigt produktionen av tyg. Det blev nu likadant för vävarna som för handspinnarna med spinnmaskinen. Vävarna kom i samma situation, de blev arbetslösa och behövde nya arbeten. Den mekaniska vävstolen gjorde att vävarna höll samma produktionstakt som spinning jenny och det var många uppfinningar som hängde ihop, vilket utvecklade tekniken hela tiden. Den kommande uppfinningen var symaskiner som hjälpte till att undvika att tyget skulle samlas på hög.

Ångmaskinen
Den första användbara ångmaskinen konstuerades av Thomas Newcomen år 1712 och användes för att kunna pumpa upp vatten ur gångarna i kolgruvor. Ångmaskinen utvecklades och det var James Watt som låg bakom den förbättrade ångmaskinen. Efter att James Watt hade utvecklat ångmaskinen så kunde den också driva maskiner, man kunde alltså montera ångmaskiner på exempelvis vagnar och fartyg. Till bränlse användes kol vilket de hade gott om i England, denna utveckling inom textilindustrin bidrog till mycket inom den så kallade industralliserade revolutionen.

Reflektioner
Jag anser att det är struktur som ligger bakom den industriella revolutionen i helhet men visserligen är det ju ett flertal aktörer som gör det till en industriallisering. Utan uppfinnare eller snarare nya idéer och kunskap så hade det aldrig blivit någon industrallisering eftersom ifall det inte blir någon form utav en utveckling så finns det inget att sträva efter. Dessa uppfinnare som t.ex. Edmund Cartwright och James Watt tillhör ju en stor del av just denna revolution men jag tror, att om det inte hade varit de som uppfann den mekaniska vävstolen och den förbättrade ångmaskinen så hade det varit några andra. Det hade antaglingen inte blivit helt identiska men jag tror däremot att de skulle uppfunnits något som hade ungefär samma påverkan. Kanske hade det tagit lite fler år tills de hade tillverkat något som motsvarade spinning jenny. Det jag menar är att om James Hargreaves inte hade framkallat spinning Jenny så hade det varit någon annan eller förhoppningsvis någon som kommit på en liknande uppfinning. Den industriella revolutionen hade eventuellt börjat lite senare ifall de inte hade varit de uppfinnarna som de var men jag förmodar att de hade skett någon gång på senare tid.

Idéer kan leda till mycket och den industriella revolutionen är grunden till det samhälle vi har idag. Nu åker vi till affären så fort vi är i behov av något, förr kunde man inte riktigt göra så utan vår värld har utvecklats något enormt. Någon gång ibland sitter man och undrar hur tekniken komma ha utvecklats om hundra år, papperstidningar har ju börjat dö ut. Nu hittar man i stort sett allt på internet och det finns båda för och nackdelar med internet. Det sprids som en löpeld på internet så fort något händer, det kan vara en olycka eller ett brott. Man vet vem det är på bara någon minut men ibland kommer det falsk information så man får ju ta allt med en nypa salt och avgöra om det stämmer eller inte.

Allt i denna värld utvecklas, i de flesta fall till något bättre men ibland kan man tycka att det går ett steg tillbaka i utvecklingen. Tekniken idag är väl utvecklad och det kommer nytt hela tiden, det kan vi se genom att nu hinner man knappt köpa den senaste mobilen för då har det redan kommit en ännu nyare.


Så nöjd!

Vilken dag alltså, hade ingen svenska lektion men det visste jag inte förren jag kom till skolan och då är det ju lite sent att vända hemåt igen. Så passade på att läsa klart boken till kapitel 6 vilket jag kom på att jag inte hade gjort imorse. Med andra ord va det ju bra att vi inte hade någon svenska, efter jag läst boken så var det bara att komma på fyra diskussions frågor. Blev inte något gjort på GYA idag då Peter prata om DO istället. Sen på historian hade vi seminarie med frågorna vi kommit på plus att vi fick tillbaka vår förra uppsats. Kan inte säga annat än att jag är otroligt nöjd över betyget. Det blev ett A och fick väldigt bra respons på arbetet av henne. Som sagt är jag mer än nöjd och idag tror jag att vi få slå till med något riktigt gott till middag.
 

RSS 2.0